Єврокомісія ухвалила скасування візи для громадян України та Грузії. Як і очікувалося, Брюссель позитивно оцінив прийняті обома країнами заходи і рекомендував введення з ними безвізового режиму. Режим цей хоча і безвізовий, але не безумовний. Наведемо деякі тонкощі безвізового режиму і які документи все ж знадобляться при в'їзді в ЄС.

Ще 18 грудня 2015 року, Європейська комісія остаточно ухвалила шостий звіт з виконання Україною вимог Плану дії візової лібералізації. Відповідаючи на питання, коли почне діяти безвізовий режим і коли українці зможуть їздити до ЄС без віз, Дімітріс Аврамопулос повідомив, що на початку 2016 року Єврокомісія запропонує на розгляд Європарламенту та Європейській Раді законодавчі ініціативи щодо запровадження безвізового режиму. Після цього, за словами єврокомісара, до остаточного ухвалення рішення щодо скасування віз пройде декілька місяців. Відповідаючи на уточнююче питання, чи можливе ухвалення рішення до літа, він зазначив, що процес ухвалення рішення забере від 3-х до 7 місяців. Також він додав, що зараз дату він не може визначити, але питання остаточного вступу в дію безвізового режиму – це питання “деякого часу”, інформує Львівський портал

Громадянам України слід звернути увагу на застереження і вимоги, які вони повинні виконати, щоб скористатися правом в'їзджати на територію Євросоюзу без попереднього відвідування посольства або консульства тієї чи іншої країни ЄС. Візи українцям не будуть потрібні для подорожей у всі держави ЄС, за винятком Великобританії та Ірландії. Безвізовий режим поширюється також на ті країни що не входять до Євросоюзу - Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію.

Умови для в'їзду без віз у 30 країн

Першою вимогою для цього є наявність біометричного паспорта. Громадянам України важливо пам'ятати і те, що вони зможуть перебувати на території держав Шенгенської зони в цілому не більше 90 днів протягом півроку. Порушення цього правила може призвести до занесення до Шенгенської інформаційної системи (SIS), і забороні на в'їзд до ЄС.  

Працевлаштування. Безвізовий режим не дає права на працевлаштування в країнах ЄС - для цього потрібно окремо отримати дозвіл на роботу. Більше того, для працевлаштування в більшості держав Євросоюзу українцям все одно буде потрібно віза, навіть якщо вони мають намір працювати не більше трьох місяців.

Навчання. Якщо мова йде про короткотермінові курси до 90 днів, то можна обійтися без оформлення візи та спеціальних дозволів. Але якщо термін навчання перевищує три місяці, то такі документи знадобляться. Краще звернутися в посольство, або консульство тієї держави, де буде проходити навчання, оскільки в різних країнах відповідні правила варіюються.

 

Документи, які потрібно буде взяти з собою для перетину кордону

Перетинаючи кордон Шенгенської зони, українцям потрібно мати при собі практично всі ті самі документи, які вимагаються для отримання візи. Може вистачити і біометричного паспорта, але співробітник імміграційної служби вправі попросити підтвердити мету та умови поїздки, довести наявність достатньої кількості коштів для перебування на території ЄС і подальшого повернення. Зокрема, для доказу платоспроможності може знадобитися пред'явити дорожні чеки, підтвердження бронювання житла, готівкову валюту і навіть кредитну картку на предмет перевірки ліміту. Необхідна сума безпосередньо залежить від тривалості та вибору країни для поїздки.

У разі відвідання родичів або знайомих слід мати при собі запрошення від них та інформацію про того хто запрошує - адресу і телефон. Відповідно, якщо метою є участь у діловій або наукової конференції, то бажано мати з собою запрошення на неї. А якщо громадянин їде вчитися, то - підтвердження про зарахування до навчального закладу. Дорожнє медичне страхування не обов'язкове, але, наприклад, консульства країн ЄС в Молдові рекомендують її все ж оформити. Те ж саме стосується і зворотного квитка.

Безвізовий режим - досвід Молдови

У квітні 2014 року аналогічний статус першою з колишніх республік СРСР, не враховуючи країн Балтії, отримала Молдова. Такі ж правила діють вже більше півтора року й у них. За цей час правом в'їзду в країни Євросоюзу без віз на основі лише біометричного паспорта скористалися понад 500 тисяч громадян країни. Всього ж, за даними Міністерства закордонних справ і євроінтеграції Молдови, біометричні паспорти є приблизно у третини населення республіки, тобто у більш ніж одного мільйона чоловік.

За перший рік дії безвізового режиму півтори тисячі молдован з різних причин не були допущені до країн ЄС, а 2,5 тисячі - порушили терміни перебування в країнах Євросоюзу і ризикують стати надалі "нев'їзними". Не дивлячись на це більшість жителів Молдови задоволені з того що у них є безвізовий режим.

З досвіду молдован, які в’їжджають до Шенгену без віз, прикордонники можуть попросити документи, що підтверджують мету поїздки – авіаквиток туди й назад, заброньований номер у готелі або ж запрошення і копію посвідчення особи людини, яка запрошує, та її номер телефону або дані організації, що запрошує; медичну страховку й "зелену карту" (якщо ви подорожуєте машиною). Спершу ішлося про 50 євро на кожен день перебування, але в даний час прикордонна поліція більше не запитує, чи є у вас ця сума. Довідки з роботи, довідки про зарплату, рахунки в банках – такого не вимагають і не вимагали. Зазвичай відмови в пропуску до ЄС без візи, полягають у тому що людина не може пояснити мету поїздки, і тоді їй відмовляють.

Безумовно, українцям доведеться брати з собою в подорож чимало документів, але плюс уже в тому, що нам принаймні не доведеться витрачати 35 євро на саму шенгенську візу плюс 20 євро за послуги візових центрів. Не кажучи вже про здирницькі пропозиції фірм-посередників.