З 1 листопада 1014 року Генеральне консульство Республіки Польща в Україні ввело в дію додатковий перелік документів, які можуть бути затребувані від громадян України, що планують отримати візу. Тим самим стало складніше отримати шенгенську візу і це нововведення стосується всіх типів віз. Давайте детальніше розберемо, що за зміни відбулися і, які сьогодні документи слід готувати для того щоб отримати бажану шенген візу.

Перелік основних документів для отримання шенген візи в Польському Консульстві

Обов'язкові для всіх незалежно від мети подорожі (службової, туристичної чи приватної).  

1. Візова анкета з вклеєною фотографією, заповнена латинськими літерами (польською, англійською, українською мовами - транслітерація). Завантажити бланки анкет для отримання візи.

2. Одне кольорове фото 3,5 x 4,5 cм, зроблене протягом останніх 6 місяців;

3. Закордонний паспорт та копія першої сторінки закордонного паспорта. Слід долучити копії сторінок паспорта з попередніми шенгенськими візами. У випадку наявності інших закордонних паспортів - слід долучити їх до візової анкети (оригінал і ксерокопія);

4. Внутрішній паспорт (оригінал і ксерокопія);

5. Страховий поліс із покриттям мінімум  30000 €, що діє у всіх країнах Європейського Союзу (оригінал і ксерокопія), а також чек, який підтверджує придбання страхового полісу. Список страхових компаній з акредитацією Європейського Союзу можна подивитися тут.

6. Документи, що підтверджують рід занять і наявність фінансових засобів: (нововедення!)

а) для найманих працівників: довідка з місця праці з зазначенням посади, стажу праці та терміну відпустки. Довідка повинна містити ім'я, прізвище і посаду особи, яка її підписала, контактні дані і інформацію про реєстрацію підприємства та довідку про заробітну плату за останні 6 місяців;

б) для приватних підприємців: оригінал і копія реєстрації підприємства місцевими органами влади, або остання податкова декларація;

в) для осіб, які не працюють: виписка з банківського рахунку про наявність фінансових засобів з переліком операцій за останні 3 місяці або письмова, підписана декларація, яка відображує фінансову ситуацію подорожуючої особи;

г) для пенсіонерів: документ, який підтверджує отримування пенсії;

д) для учнів і студентів: довідка з навчального закладу,  яка підтверджує період вільний від занять учня або студента;

е) у інших випадках: документ, який підтверджує право власності (землі, дому, автомобіля, в окремих випадках - іншого майна), або остання податкова декларація.

                Термін дії всіх документів – один місяць від дати їх видання. 

7. Документ, що засвідчує наявність фінансових засобів на покриття витрат пов'язаних з подорожжю до зони Шенген (нововедення!)

Всі особи, які клопочуться про отримання візи повинні документально підтвердити, що мають достатні фінансові засоби на покриття витрат на плановану подорож і повернення до країни проживання. Джерелами вищезгаданих фінансових засобів можуть бути наступними: 

а) спонсорування: гарантійний лист від спонсора (особи або суб'єкта, який запрошує), або гарантія третьої сторони в Україні, яка повинна містити підтвердження, що третя сторона має фінансові засоби на надання такої гарантії;

б) власні засоби:

- витяг з банківського рахунку, який підтверджує наявність достатніх фінансових засобів та переліком банківських операцій за останні три місяці;

- дорожні чеки видані на прізвище особи, яка клопочеться про візу;

- письмова, підписана декларація, що відображає фінансове положення подорожуючої особи.

8.  Документ, що підтверджує проживання:

- гарантія приймаючої особи або приймаючого суб'єкту (юридична або фізична особа що запрошує), або

- бронювання готелю чи інший документ підтверджуючий проживання (підтвердження оплати витрат на проживання: 50% в Польщі, 100% в інших країнах).

9. Документи, що підтверджують мету подорожі (це може бути запрошення від друзів або родичів, запрошення від польської компанії-партнера та контракт, для другої шопінг візи – рахунок фактуру в якому буде вказане ваше прізвище та місце проживання і т.п.).

Для неповнолітньої дитини (вік до 18 років), що подорожує сама або в супроводі одного з батьків також потрібна окрема віза і консульство також вимагає:

- письмову, нотаріально завірену заяву - згода другого з батьків, який не супроводжує дитину;

- оригінал або ксерокопія закордонного/ внутрішнього паспорта батьків;

- свідоцтво про народження (оригінал і ксерокопія). 

Додатковий перелік документів на шенгенську візу

Вищезгаданий перелік не є вичерпним. Консульство може вимагати у кожного заявника надання додаткових документів. Зокрема, якщо метою поїздки є туризм, тоді у вас можуть попросити ще додаткові документи.

У випадку організованого туризму:

- підтвердження бронювання туристичної поїздки видане фірмою, яка організувала поїздку (тобто  e-voucher, тощо);

- підтвердження внесення оплати за проживання (не менше 50% у випадку перебування у Польщі та повна оплата - у випадку поїздки до інших країн шенгенської зони чи ЄС).

індивідуального туризму:

- підтвердження бронювання проживання та підтвердження внесення оплати за проживання (не менше 50% у випадку перебування у Польщі та повна оплата - у випадку поїздки до інших країн шенгенської зони чи ЄС);

- детальний план подорожі.

транспорт:

- бронювання білетів або підтвердження користування іншими транспортними засобами (ці документи треба представити, якщо вони не були подані при бронюванні організованої поїздки).

- у випадку індивідуальних туристів, що подорожують власним транспортом - письмова декларація (датована не раніше ніж за місяць до дати подання візової анкети).

У випадку приватної поїздки до родичів, або знайомих:

- оригінал та копія запрошення, виданого відповідним органом РП (Воєводською Адміністрацією – Urząd Wojewódzki)

або

 - для близьких родичів  (подружжя, діти, батьки, внуки) громадян України, які легально перебувають у Польщі, польських громадян, родичів громадян ЄС або громадян Швейцарії - запрошення, що містить наступні дані: дані особи, яка запрошує і особи, яку запрошують, період, на який видане запрошення, період перебування та кількість в'їздів. Запрошення не вимагає нотаріального підтвердження підпису. До запрошення слід долучити копію документа, що посвідчує особу, який буде підставою перебування у Польщі  (дійсна віза, карта перебування, посвідчення особи або паспорт польського громадянина), а також документи, що підтверджують спорідненість (свідоцтво про шлюб, народження і т. д.)

Як правило, це буває рідко, проте Генеральне Консульство РП має право запросити заявника на співбесіду. Документи необхідні для отримання візи, необхідно подавати в термін не раніш ніж за 3 місяці перед запланованою подорожжю.