Щороку збільшується кількість українців, які шукають роботу за кордоном. Зважаючи на територіальну близькість та рівень зарплат, польський ринок праці є одним із найпривабливіших для багатьох наших громадян. Після запровадженням безвізового режиму між Україною та Європейським союзом працевлаштуватись у Польщі стало дещо простіше.

Чимало українців сприйняли безвізовий режим, як можливість не лише безперешкодного в’їзду до країн ЄС, але як і автоматичний дозвіл на працевлаштування там. Проте це є великою помилкою. Якщо для вільного перетину кордону Європейського Союзу головною умовою є наявність біометричного закордонного паспорту, то для працевлаштування українцям необхідно отримати окремий дозвіл на роботу.

Читайте також: Перетин кордону без віз і труднощів. Актуальні поради, питання і відповіді

Згідно вимог європейського законодавства, для того щоб іноземний громадянин міг легально працювати на території будь-якої з країн-членів ЄС, він повинен отримати робочу візу. Проте порядок її оформлення та перелік необхідних документів визначається національним законодавством кожної країни окремо.

Робота в Польщі з біометричним паспортом

Польща – єдина європейська країна, де національне законодавство дозволяє приймати на роботу іноземців без наявності робочої візи. Проте це не позбавляє необхідності отримувати інші дозвільні документи, без яких праця іноземця вважатиметься нелегальною. Крім того, така робота «по безвізу» обмежена в часі.

І хоча починати працювати без документів не можна, але можна в’їхати як турист і вже на місці шукати роботу та займатись оформленням необхідної документації.

Документи для роботи в Польщі по безвізу

Для того, що перетнути кордон з Польщею в рамках безвізового режиму, необхідно мати біометричний закордонний паспорт та виконати інші умови, які передбачені угодою між Україною та ЄС. Але для того щоб почати легально працювати необхідно, щоб працедавець оформив необхідні документи.

Читайте також: Робота в Польщі. Все що треба знати щоб бути у виграші...

З 1 січня 2018 року в Польщі змінились правила працевлаштування іноземців зі всіх країн, що не входять до Європейського Союзу чи Європейської економічної зони. Тож тепер наші громадяни мають змогу оформити дозвіл на сезонну роботу або дозвіл на короткотермінову роботу. Початок дії дозволів рахується від дати першого перетину кордону іноземцем.

Дозвіл на сезонну роботу надає право працювати протягом 9 місяців впродовж року у визначених галузях – туризм, сфера громадського харчування, сільське господарство та садівництво. В інших галузях за цим дозволом можна працювати не більше 30 днів протягом його дії.

Крім того, в Польщі діє спрощена система працевлаштування для громадян України, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та Росії. Відповідно вони можуть отримати дозвіл на короткотермінову роботу, який надає право легально працювати не більше 6 місяців протягом 1 року в галузях, що не відносяться до сезонних.

Читайте також: Правила працевлаштування іноземців у Польщі

Важливо! Усі дозволи лише засвідчують право іноземця працювати на території Польщі але не дозволяють приступати до безпосереднього виконання роботи. Щоб трудова діяльність вважалась легальною, необхідно ще укласти трудовий договір (umowa o pracę) або цивільно-правовий договір (umowa zlecenia чи umowa o dzieło). Протягом наступних 7 днів іноземець зобов’язаний зареєструватися в ZUS.

Зверніть увагу! Якщо при в’їзді у Польщу ви повідомите, що їдете з метою працевлаштування, то вас попросять показати підтверджуючі документи. Відсутність робочої візи або одного з видів дозволу або «освядчення» стане підставою для того, щоб заборонити вам в’їзд до країни.

З часу запровадження безвізового режиму Україна-ЄС, польське законодавство в галузі працевлаштування неодноразово змінювалось, і буде змінюватись надалі. Природно це зачіпає інтереси як тих українців, що вже працюють в Польщі, так і тих хто лише збирається поповнити спільноту трудових мігрантів в цій країні.

Відповідно у них виникає чимало запитань, пов’язаних із особливостями роботи в Польщі по біометричному паспорту та різними нововведеннями, що цього стосуються. Зрозуміло, що далеко не кожен зможе самостійно розібратись в нюансах. Тому ми підготували відповіді на питання, які найчастіше ставили наші читачі.

Скільки часу можна працювати в Польщі без візи?

Терміни роботи в рамках безвізу обмежуються правилами перебування на території ЄС в рамках безвізового режиму – 90 днів у межах будь-якого проміжку в 180 днів, якщо у вас є всі інші необхідні для працевлаштування документи.

Врахуйте, що термін безвізового перебування закінчиться швидше ніж термін дії будь-якого зі згаданих вище дозволів. Тож, якщо маєте намір продовжувати працювати в Польщі легально, треба потурбуватись про це заздалегідь.

Зверніть увагу! Якщо ви заїхали у Польщу з біометричним паспортом без робочої візи, але документи на роботу були оформлені не одразу, то час легальної роботи «по безвізу» обмежений терміном 90 днів з дати перетину кордону.

Чи можна легально працювати після закінчення безвізового періоду?

Можна! Якщо ви хочете працювати в Польщі і після закінчення безвізового періоду, то для цього є два варіанти:

  • Отримати робочу візу (її можна оформити лише в Україні);
  • Завчасно звернутися до воєводи за отриманням дозволу на тимчасове перебування (карта побиту) з правом на роботу. Документи необхідно подати до завершення 90-денного періоду.

Зверніть увагу! Відповідно до нових правил працевлаштування іноземців в Польщі, які набули чинності з 01.01.2018, українці, які працюють у Польщі на підставі «освядчення» і подали документи отримання карти побиту вчасно, мають право працювати до моменту винесення рішення воєводою без додаткових дозволів.

Що робити коли термін дії робочої візи закінчився?

В цьому випадку можна продовжити свою роботу за правилами безвізового режиму, які описані вище. І для цього не потрібно заново в’їжджати до Польщі!!!

Відповідно до офіційних роз’яснень польської прикордонної служби, після завершення терміну дії національної візи типу D, можна легально перебувати на території Республіки Польща на підставі біометричного паспорту. Проте існує одна умова – таке короткотермінове перебування не може перевищувати 90 днів впродовж останніх 180 днів.

Таким чином, після завершення дії робочої візи, у вас є можливість ще працювати до 90 днів, за умови, що ви не вичерпали термін безвізового перебування на території Європейського союзу та маєте інші відповідні документи (дозвіл на роботу, трудовий договір).
 

Пам'ятайте! Якщо буде виявлено, іноземець працевлаштований з порушенням правил, то до відповідальності притягнуть обидві сторони. Роботодавець буде змушений заплатити чималий штраф. Натомість покарання іноземця залежить від терміну його нелегальної роботи. Найгірший варіант – штраф та депортація із забороною в’їзду територію Шенгенської зони на певний термін.