Залежно від того, які у вас потреби і можливості отримати відповідні підтверджуючі документи на відкриття шенгенської візи її поділяють на такі основні види: 

Туристична віза – видається при відвідуванні європейської країни з туристичними цілями. Для такої візи потрібно, як правило, до основного переліку документів додавати підтвердження бронювання поїздки від туристичної фірми (тобто e-voucher, тощо), підтвердження внесення оплати за проживання (не менше 50% у випадку перебування у Польщі та цілковита оплата - у випадку поїздки до інших країн Шенгенської зони чи Європейського Союзу). У випадку індивідуального туризму потрібно: підтвердження бронювання проживання та підтвердження внесення оплати за проживання (не менше 50% вартості у випадку перебування у Польщі та повна оплата - у випадку поїздки до інших країн Шенгенської зони чи ЄС) і детальний план подорожі. Що стосується транспорту - бронювання білетів або підтвердження користування іншими транспортними засобами (письмова декларація для подорожей власним транспортом).

Гостьова віза – потрібна при відвідуванні за спеціальним запрошенням від друзів, родичів. Основний документ, на підставі якого, заявнику може бути видана гостьова віза – приватне запрошення від приймаючої сторони, оформлене в офіційному порядку і супроводжуване поручительством про зобов’язання оплачувати всі витрати туриста, понесені ним за час поїздки.  Така віза не дає права на працевлаштування та отримання доходу. По гостьовому запрошенню можна подавати документи як на національну візу, так і на візу шенген. Візу можуть відкрити залежно від терміну на який виписане запрошення. Важливо знати: якщо запрошення виписане до 90 днів, то заявнику відкриють шенгенську візу, якщо більше як 90 днів – національну польську.

Бізнес-віза – потрібна при відвідуванні Європи, зокрема Польщі, з метою вирішення ділових питань, налагодження співпраці з місцевими підприємствами та укладання ділових угод. Правила отримання шенгенської візи такого виду передбачають наявність у заявника офіційного запрошення від ділового партнера та контракт. Якщо є можливість отримати такі документи - то цей тип візи оптимальний для частих поїздок за кордон.

Робоча віза – така віза видається на основі запрошення на роботу. Запрошення виписує роботодавець, як фізична особа, так і як юридична особа. В ньому повинно бути вказано на яку зарплатню та посаду претендує потенційний працівник. Таке запрошення реєструється у відділі праці того регіону, де здійснює діяльність роботодавець. Звичайна польська робоча віза видається терміном на 360 /180 днів - це віза типу D, або національна віза, яка видається для тих категорій громадян, в котрих метою подорожі є робота та яким необхідно перебувати в Польщі більше ніж 90 днів протягом 6 місяців.

Шопінг-віза – або віза на закупи - є спеціальною пропозицією лише Республіки Польщі для громадян які проживають на Західній Україні. Зазвичай перша шопінг-віза відкривається терміном на 7 днів без коридору (7/7), або в поодиноких випадках на сім днів з коридором (14/7), залежно від рішення Консула. Наступна шопінг-віза може бути відкрита на довший термін перебування (як правило на 1 рік) при умові, якщо ви долучите до основного переліку документів для отримання візи - іменний чек (рахунок-фактура про зроблену покупку на території Польщі, в якому вказано ваші дані закордонного паспорта).

Якщо ви бажаєте відвідати Польщу, або іншу країну Шенген-зони на короткий період часу з метою здійснення особистих покупок, і паралельно екскурсії, в цьому випадку вам найбільше підійде шопінг-віза (na zakupy).

Про способи подачі документів та власне перелік основних документів для відкриття візи ви знайдете у переліку схожих публікацій нижче.