Робота українців за кордоном стала звичним явищем. Значна частина трудових мігрантів з України працює у сусідній Польщі. Завдяки безвізовому режиму можливості для працевлаштування значно розширилися. Проте біометричного паспорта не завжди достатньо для легальної роботи в Польщі. Коли потрібно виробляти робочу візу, які документи необхідні для цього та куди їх подавати – читайте далі.

Типи польських робочих віз

Необхідність виготовлення робочої візи для роботи в Польщі залежить від запланованого терміну працевлаштування іноземців.

Якщо ви плануєте працювати у Польщі до 90 днів протягом півроку і маєте дійсний біометричний закордонний паспорт, то можна обійтися без візи. Проте для цього необхідно виконати ряд умов. Детальніше в статті Робота в Польщі без візи. Питання і відповіді.

Робочу візу необхідно виготовляти, коли ви плануєте працювати більше 3 місяців або у вас немає біометричного паспорта чи дозволу на проживання (карти побиту) з правом на працю.

Залежно від часу й виду роботи в Польщі, ви можете подавати документи на шенгенську чи національну візу. Розглянемо їхні типи детальніше:

  • С 05 – короткострокова шенгенська віза. Необхідна, коли плануєте працювати не більше 90 днів на півроку і не маєте біометричного паспорта.
  • D 05 – тип національної візи. З нею зможете працювати у Польщі 180 днів впродовж року. Якщо готуєтеся до сезонних робіт, то ця віза не підходить.
  • D 05а – дає змогу працювати дев’ять місяців на рік виключно на сезонних роботах.
  • D 06 – цю візу ще називають воєводською чи візою з річним перебуванням. З нею можна працювати у Польщі 365 днів на рік, але вона не підходить для сезонних робіт.

З такими типами віз можна легально працювати тільки в Польщі. Якщо захочете відвідати інші країни Шенгенської зони, то можете це робити лише з туристичною метою протягом 90 днів щопівроку.

Пам’ятайте, що мати дві візи в одному паспорті можливо, проте тільки якщо вони різних категорій. Наприклад, це може бути шенгенська і національна робоча чи віза до країни, яка не входить до Шенгенської зони. Дві національні чи дві шенгенські візи мати одночасно не можна.

Щоб легально працювати в Польщі, недостатньо візи, карти побиту чи біометричного паспорта. Потрібно мати дозвіл на роботу або дозвіл на сезонну роботу виданий воєводою, а також укладений трудовий договір з роботодавцем.

документи на польську робочу візу
Прийом документів на польську робочу візу. fotolia.com

Документи, необхідні для виготовлення робочої візи

Для отримання робочої візи треба підготувати наступні документи:

  • закордонний паспорт. Врахуйте, що він повинен бути дійсними ще принаймні три місяці після завершення візи. Документ повинен мати дві вільні сторінки для віз та бути непошкодженим. Крім оригіналу, потрібно подати й копію першої сторінки паспорта. Коли у вас є інший діючий закордонний паспорт, потрібно принести і його. При виготовленні шенгенської візи підготуйте копії сторінок з візами, які вам видали протягом трьох останніх років;
  • український паспорт. Потрібно також копії його першої, другої сторінок, а також тих, де вписані відомості про сімейний стан та місце реєстрації;
  • ідентифікаційний номер та його копію;
  • два фото 3,5*4,5 см, де обличчя займає 70-80%. Його потрібно зробити не раніше, ніж за півроку до подачі документів;
  • візову анкету. На неї приклеюють одну з фотографій та заповнюють від руки латинськими літерами;
  • стаховку. Подають оригінал та копію. Обирайте ту компанію, яка зареєстрована та схвалена ЄС. Список таких страхових компаній можна переглянути за посиланням;
  • документ, що підтверджує мету поїздки. Оскільки ви їдете працювати, то повинні надати оригінал та копію дозволу роботу. Для українців та громадян інших пяти країн з особливим статусом (Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та Росії) ними можуть бути дозвіл на сезонну роботу (zezwolenia na pracę sezonową) або зареєстрована заява про доручення праці іноземцю (oświadczenia o powierzeniu pracy cudzoziemcowi).

Коли у вас є тільки заява старого зразка (про намір працевлаштувати іноземця – oświadczenie o zamiarze powierzenia wykonywania pracy), то вам не відкриють візу. Такі заяви дійсні до 31 грудня 2018 року, проте з 1 листопада 2018 року візи на їхній основі не видають.

Якщо ви виробляєте шенгенську візу, то підготуйте додаткові документи, які:

  • підтверджують вашу фінансову спроможність перебувати у Шенгенській зоні та можливість проживання тут (наприклад, заброньований готель або запрошення приймаючої сторони);
  • вказують на рід ваших занять та фінанси (навіть коли ви безробітні, то потрібно дати підписану письмову декларацію).

Типи дозволів на роботу

Дозвіл на роботу – один з документів, які надають право легально працювати у Польщі. Видається воєводою того адміністративного округу, де перебуває чи зареєстрований роботодавець.

В залежності від виду роботи, дозволи бувають наступних типів:

  • Тип А – видають тоді, коли іноземець укладає трудовий чи цивільно-правовий договір з роботодавцем;
  • Тип В – для іноземців, які перебувають в Польщі більше шести місяців протягом року і при цьому є членами правління підприємства;
  • Тип С – отримає іноземець, який працевлаштований в іншій країні і має відрядження до Польщі на термін понад 30 днів впродовж року до відділення своєї фірми або повязаної установи;
  • Тип D – надають працівнику іноземного підприємства (яке немає свого представництва в Польщі) для реалізації одноразових або тимчасових послуг своєї фірми;
  • Тип Е – зустрічається дуже рідко і стосується тих випадків, які не потрапляють до попередніх типів дозволів.

Термін дії документу не може перевищувати трьох років, в окремих випадках – не більше п’яти років (для дозволу типу В).

Скільки коштує робоча віза в Польщу?

При виготовленні шенгенської візи українці повинні оплатити 35 євро консульського збору. Натомість при подачі документів на національну робочу цей вид платежу не стягується.

Якщо будете оформлювати документи через пунктів прийому візових анкет (ППВА), то доведеться приготувати ще й 18,5 євро сервісного збору за їх послуги.

Коли немає змоги самостійно підготувати усі папери, то вам допоможуть відповідні компанії-посередники. Вони пропонують супровід у підготовці документів на візу. Зокрема, забезпечать вас потрібним дозволом на роботу чи заявою про доручення праці іноземцю, страховкою, допоможуть заповнити анкету.

Проте будьте уважні та ретельно перевіряйте таких посередників, щоб не потрапити до шахраїв.

Куди подавати документи на візу

Пакет документів приймають як у консульствах, так і у пунктах прийому візових анкет. В Україні діє п’ять генеральних консульств: у Львові, Харкові, Вінниці, Луцьку та Одесі. У Києві є консульський відділ польського посольства в Україні. Також свої послуги надають 17 пунктів прийому візових анкет.

Ви маєте подавати документи в тому консульському окрузі, де зареєстровані. Детальніше про територіальну компетенцію генеральних консульств в Україні та адреси пунктів прийому візових анкет читайте тут.

Щоб подати документи на візу в консульство, потрібно обов’язково зареєструватися на його інтернет-сторінці. Електронну реєстрацію візової анкети треба здійснювати і для шенгенської, і для національної візи. На сайті ви обираєте країну, консульство, заповнюєте формуляр анкети (який потім потрібно роздрукувати) і реєструєте його. При цьому також вказують час подання документів до консульства.

Приймають документи і у пунктах прийому візових анкет. Якщо вам потрібна національна віза, то попередньо зареєструйтеся. Для цього, зібравши всі документи, зверніться до відділення банків Kredobank чи IdeaBank. Під час оплати сервісного збору (за послуги ППВА) банківському працівнику треба буде показати оригінал закордонного паспорта, повідомити тип бажаної візи, пункт прийому візових анкет та свій номер телефону. Після оформлення документів заявник отримає код для реєстрації (PTN), статус якого можна перевірити наступного робочого дня за посиланням. Дату подачі документів, яка призначається автоматизованою системою, повідомляє працівник колл-центру. Під час візиту до ППВА, наявність оригіналу квитанції про оплату сервісного збору є обов’язковою.

Якщо ви виробляєте шенгенську візу, то попередньої реєстрації непотрібно. При наявності необхідного пакету документів, до пункту прийому візових анкет можна вирушати одразу після оплати їх послуг.

Скільки чекати на візу

Візу можуть видати протягом шести робочих днів після отримання повного пакету документів. При необхідності їх детального опрацювання, про результат повідомляють впродовж 30 днів. У термінових випадках, якщо реєстрація та заповнення анкети відбувалося на www.e-konsulat.gov.pl, отримати візу можна й через три дні.

Рішення про видачу візи приймає консул. Вам можуть не видати її, якщо ви не надали весь пакет документів, подали фіктивні папери, помилилися чи вказали неправдиві відомості в анкеті або якщо ви раніше порушили правила візового режиму.

Як бачимо, процес подачі документів на робочу візу до Польщі зовсім нескладний. Проте їх підготовка може тривати довго. Також рекомендуємо приділити увагу правильності заповнення анкет та інших підтверджуючих документів.