Для легального перебування у Польщі протягом тривалого часу, іноземець має отримати документ, який підтверджуватиме його право на законне проживання в країні. Для тих, хто не має права на отримання карти сталого побиту, таким документом може стати дозвіл на проживання довготермінового резидента ЄС.

Що таке карта резидента ЄС?

Це один із документів, який засвідчує право іноземця легально перебувати в Польщі. Видається після отримання дозволу на проживання довготермінового резидента ЄС. Сам дозвіл має постійний характер, але карта видається терміном на 5 років. Відповідно її треба періодично переоформлювати.

Отримати дозвіл на проживання довготермінового резидента ЄС може іноземець, який:

  • перебував у Польщі легально і безперервно не менше 5 років;
  • впродовж останніх 3 років мав регулярний та стабільний заробіток;
  • має медичне страхування;
  • має документ, який підтверджує знання польської мови на рівні не нижче B1.

Щоб довести своє легальне та безстрокове перебування на території Польщі протягом 5 років потрібно підрахувати усі перетини кордону та терміни перебування за межами Польщі. Це можна зробити за допомогою печаток у закордонному паспорті або ж звернутися до прикордонної служби з проханням надати інформацію про перетини кордону.

Протягом останніх 5 років іноземець має право на перебування за межами Польщі не більше 6 місяців безперервно, а загальна сума усіх перерв не може перевищувати 10 місяців.

Проте існують декілька винятків, які не матимуть впливу на видачу дозволу на довготермінове перебування. Зокрема у тому випадку, коли тривале перебування поза Польщею було зумовлено вагомими причинами:

  • робота за кордоном на підставі угоди, яка була укладена з працедавцем, юридична адреса якого знаходиться на території Польщі;
  • складна життєва ситуація (коли обов’язкова присутність іноземця);
  • проходженням практики або участі в заходах за кордоном, які передбачені навчанням у польському ВУЗі.

Також є випадки, коли період перебування для карти резидента підраховується інакше – зараховують лише половину фактичного терміну перебування. Це стосується іноземних студентів, котрі здобувають освіту у польських вищих навчальних закладах та осіб, які підвищують свою професійну кваліфікацію. Наприклад, з 5 років перебування в Польщі з метою навчання, для отримання резидентства ЄС зараховується тільки половина зазначеного терміну – 2,5 роки.

Що дає карта довготермінового резидента ЄС? 

Карта резидента є документом, який допомагає легалізувати перебування та покращує умови для життя в Польщі. На підставі дозволу на проживання довготермінового резидента ЄС іноземець отримує ряд переваг, зокрема:

  • відсутність потреби виробляти дозвіл для працевлаштування;
  • багаторазовий перетин кордону з Польщею без потреби відкриття візи;
  • вільні подорожі в межах Шенгенської зони (протягом не більше 3-місячного терміну в 6-місячному періоді);
  • можливість покупки та оформлення на себе нерухомості в Польщі;
  • право реєстрації та ведення підприємницької діяльності в Польщі;
  • можливості для легалізації в країні членів сім'ї («возз’єднання сім'ї»).

Пункт «возз’єднання сім'ї» діє у тому випадку, якщо один із подружжя перебуває у Польщі у статусі довгострокового резидента ЄС. На підставі свідоцтва про шлюб дружина/чоловік зможуть отримати дозвіл на тимчасове перебування.

Карта резидента ЄС, яка була видана польським управлінням, не дає дозволу на працевлаштування в інших країнах ЄС, окрім Польщі. Для цього потрібно виробляти додатковий дозвіл на роботу у країні, де іноземець планує працювати. Проте карта значно спрощує цей процес, а саме скорочується список потрібних документів для легалізації свого довготермінового перебування та роботи у ЄС за межами Польщі.

Які документи потрібні для отримання статусу?

Для того, щоб отримати карту резидента потрібно звернутися до воєвудського управління ( urząd wojewódzki) з певним пакетом документів:

  • заповнена на польській мові заява про видачу дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС ;
  • закордонний паспорт і копії сторінок з відмітками;
  • 4 фото формату 3,5х4,5 см;
  • підтвердження наявності житла (оренда, власний дім);
  • підтвердження легального перебування в Польщі протягом щонайменше 5 років;
  • довідка, яка підтвердить джерело постійного доходу;
  • медичне страхування;
  • підтвердження знання польської мови мінімум на рівні B1;
  • квитанція про сплату гербового збору.
Для отримання карти резидента ЄС потрібні знання польської мови мінімум на рівні B1. www.humanitas.edu.pl

Що стосується доходу, то він повинен покривати кошти для утримання себе та членів своєї родини. Починаючи з 1 жовтня 2018 року польським урядом визначено нові мінімальні рамки цих сум: 701 злотих для особи яка веде господарство самостійно і 528 злотих на кожну особу в сім'ї. Для підтвердження можна надати довідку про розмір зарплати. Також, задля підтвердження стабільного доходу, можуть бути потрібні розрахунки РІТ за останні 2-3 роки.

Для того щоб підтвердити знання польської мови потрібно додати до пакету документів диплом з курсів або ж, у випадку наявності такого, диплом про закінчення  університету, школи польською мовою. Ця вимога не стосується осіб віком до 16 років.

Додатково для отримання карти іноземцю потрібно подати документи, які підтверджуватимуть дані, які вказані в заяві, а також які обґрунтовують причини для отримання дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС (наприклад, договір працевлаштування).

Що треба зробити для отримання карти довготермінового резидента ЄС

Процедура отримання дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС відбувається у відділі до справ іноземця воєводського управління за місцем проживання іноземця.

Гербовий збір за розгляд справи становить 640 злотих. При позитивному рішенні, потрібно буде додатково заплатити 50 злотих за виготовлення пластикової картки. Оплату можна здійснити безпосередньо в касі воєводського управління або переказати гроші на рахунок, який можна отримати у тому ж відділі іноземців.

По закону, процедура розгляду справи триває 3 місяці. Проте все залежить від ситуації – інколи терміни розтягуються і до року. Протягом цього періоду польські служби (поліція, прикордонники, агентства внутрішньої безпеки тощо)  проводять перевірку даних заявника. Також у процесі можуть знадобитися додаткові документи, які іноземцю потрібно донести інспектору, що прийматиме рішення у справі.

До моменту винесення рішення про надання карти побиту іноземець перебуває у Польщі на підставі штампу у закордонному паспорті. Саме він підтверджуватиме легальне перебування. Проте цей штамп можливо отримати лише у тому випадку, якщо заява на проживання довгострокового резидента ЄС була подана не пізніше останнього дня законного проживання в Польщі і не містила помилок, які б перешкоджали процесу вироблення карти.

Варто підкреслити, що штамп не дає таких самих переваг, як і віза. Це означає, що на його підставі іноземець подорожувати країнами зони Шенген. У цьому випадку позначка у паспорті дозволяє легально перебувати у Польщі та поїхати до країни свого походження. Проте для того щоб повернутися назад потрібно буде виробити візу або скористатися біометричним паспортом (якщо не вичерпано дні безвізового періоду).

Відмова у розгляді справи

Існують ситуації, коли іноземець може отримати відмову у розгляді заяви для отримання дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС. Наприклад тоді, коли заявник перебуває у Польщі:

  • без документів, які дають право на перебування;
  • на основі шенгенської візи (виданої з гуманітарних міркувань);
  • на навчанні у ВНЗ або з метою проходження навчання для підвищення професійної кваліфікації;
  •  у зв’язку з отриманням згоди на толероване перебування  або тимчасовий захист;
  • на підставі короткострокового перебування у Польщі;
  • перетнувши кордон в рамках малого прикордонного руху;
  • не здав відбитки пальців для видачі карти перебування.

Також іноземець отримає відмову, якщо він перебуває за межами Польщі або має проблеми із законом. Зокрема до таких ситуацій відносять арешт, затримання з перебуванням у відділку поліції, позбавлення волі за вироком суду, винесення компетентними органами рішення про заборону покидати Польщу або ж депортацію тощо.

Анулювання дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС

У деяких випадках дозвіл на перебування довготермінового резидента ЄС може бути скасовано. Це може відбуватися тоді, коли іноземець: 

  • є загрозою для безпеки або захисту громадського порядку;
  • покинув Польщу  на термін більше 6 років;
  • залишив територію Євросоюзу на 12 місяців або ж, у випадку наявності дозволу на тимчасове перебування з метою виконання праці, яка вимагає високої кваліфікації, на 24 місяці;
  • легалізував своє перебування на території іншої європейської країни, отримавши там дозвіл на перебування довгострокового резидента ЄС.

Апеляційний процес

Якщо рішення воєводи стосовно дозволу на проживання буде негативним, іноземець має право звернутися з апеляційною заявою до Голови Управління у справах іноземців у Варшаві. Подати заяву потрібно протягом 14 днів від моменту отримання рішення воєводи. Процес розгляду справи триватиме 1-2 місяці.

Якщо відповідь з Варшави також буде негативною, є можливість звернутися до адміністративного суду протягом 30 днів від моменту отримання рішення.

Розгляду апеляції не легалізує перебування в Польщі. Це означає, що іноземець має потурбуватися про те, на яких підставах йому залишитись у країні, доки йде розгляд справи.

Як бачимо карта довгострокового резидента ЄС – це чудова нагода для тих іноземців, які хочуть отримати право на тривале перебування в Польщі, але не відповідають вимогам для отримання карти сталого побиту. Не зважаючи на дещо складніші вимоги до потенційних резидентів, цей варіант вартий уваги. Особливо тим, хто хоче легалізувати свій статус в Польщі та в майбутньому отримати її громадянство.